NATUURLIJKE PRODUKTEN
Gezond leven – gezond wonen

MATERIALEN UIT DE NATUUR

Goed voor iedereen

Gezond leven kan niet zonder gezond wonen. Daarom gebruiken wij zo veel mogelijk natuurlijke, duurzame, ecologische materialen en zo min mogelijk (het liefst helemaal geen) chemische stoffen of andere stoffen die slecht zijn voor de bewoners van de woning, de medewerkers of de natuur om ons heen.

Wij betrekken onze produkten alleen van betrouwbare toeleveranciers. Hierbij een aantal voorbeelden van kwaliteit en herkomst van door ons toegepaste materialen.

Massief hout

Het massieve hout dat wij voor al onze toepassingen gebruiken is niet bewerkt met chemische beschermingsmiddelen. Komen er dan geen beestjes en schimmels in? Nee! Dat komt doordat wij altijd gedroogd hout gebruiken met een vochtigheidspercentage onder de 14% en daar houden beestjes en schimmels niet van!

Wij hebben sinds jaar en dag dezelfde toeleverancier voor ons massieve hout, die duurzaamheid net zo hoog in het vaandel heeft staan als wij en in het bezit is van alle certificeringen. Ook zij onderkennen het belang van het verantwoord omgaan met de grondstoffen die de aarde ons biedt. Zo betrekken zij hun hout alleen uit de direkte omgeving, waardoor de transportafstanden kort zijn en dit dus geen onnodige energie kost. Bovendien komt al het hout uit duurzaam beheerde bossen. Dat betekent onder meer dat er voor iedere gekapte boom ook weer een wordt teruggeplant. De restproducten die over blijven na het produktieproces worden benut voor het genereren van biomassa: op het eigen terrein van de producent bevindt zich een centrale die op deze manier hernieuwbare energie maakt uit het afval. Dit proces zorgt er voor dat de hoeveelheid uitgestoten CO geheel gecompenseerd wordt.

Gelamineerd hout

Het gelamineerde hout dat wij verwerken komt van een betrouwbare leverancier waar wij ook al jaren mee samenwerken. Het hout dat zij ons leveren is uitsluitend afkomstig uit Midden-Europa, Oost-Europa en Scandinavië. Vanzelfsprekend zijn ook zij in het bezit van alle certificeringen.

Gelamineerd hout gebruiken we wanneer er dikere balken nodig zijn en/of er grotere overspanningen gemaakt moeten worden. Het voordeel van gelamineerd hout ten opzichte van massief hout is dat het zeer sterk en vormstabiel is.   

Plaatmaterialen

Behalve balken en en houten elementen gebruiken we ook veel plaatmaterialen zoals OSB (Oriented Strand Board), MDF (Multi Density Fibreboard) en houtvezelplaat. Ook deze produkten worden gemaakt van hout dat FSC gecertificeerd is en dat vrij is van emissiehoudenstoffen zoals formaldehyde. Geen ongezonde toevoegingen dus!  

Isolatiematerialen

Wij gebruiken meerdere verschillende soorten isolatiemateriaal voor warmte- en geluidsisolatie (al naar gelang het toepassingsgebied):

 

Cellulose vlokken

Cellulose vlokken worden gemaakt van gerecycelde kranten; oud papier wordt vermalen tot wollige vlokken die onder hoge druk worden ingeblazen in de wanden.

De voordelen

Vanaf de productie ontziet cellulose-isolatie het milieu. In vergelijking met andere isolatiematerialen is het verbruik van primaire energie veel lager: In vergelijking met polystyreen wordt een zesde bespaard, in vergelijking met glasvezel een derde. Ander voordeel is dat cellulose-isolatie bij scheidingswanden tot en met 7 dB betere geluidsisolatiewaarden geeft dan traditionele vezelmatten. Ook bij brandwerendheidstesten cellulose-isolatie in vergelijking met traditionele isolatiematerialen aan de top. Verder zorgt de hoge opslagcapaciteit van cellulose-isolatie ervoor dat de warmte van de zon duidelijk langzamer in de woning geraakt dan bij traditionele isolatiematerialen.

 

Houtvezel

Houtvezelplaten worden gemaakt van bijproducten van de houtindustrie. Ze worden geproduceerd in een nat productie-procédé en zijn daarom pure natuurbouwstoffen. Er worden geen bindmiddelen toegevoegd. Zij zijn dus evenals cellulose absoluut vrij van schadelijke stoffen

De voordelen

Houtvezel heeft net als cellulose een zeer goede geluiddemping en zeer goede warmteisolerende eigenschappen: in de winter blijft de warmte binnen en in de zomer precies andersom! In geval van brand komen geen giftige stoffen vrij en vormt zich een aslaag die de toevoer van zuurstof belemmert en een uitbreiding van de brand tegengaat.
Verder is heeft dit materiaal een grote drukvastheid waardoor het gemakkelijk te verwerken is. 

SAINT-GOBAIN Brüggemann
Holzbau GmbH
BRÜGGEMANN
Dach- & Wandtechnik GmbH
BRÜGGEMANN
Effizienzhaus GmbH